Začetki Liste Za Vas segajo v daljno leto 2006. Takrat smo mladi po srcu in večinoma tudi mladi po letih ugotavljali, da nismo del zgodbe, ki se v naši lepi občini odvija od ustanovitve dalje.

Nekateri smo bili mnenja, da mladi v Cerkljah še nikoli niso imeli možnosti igranja resne vloge, starejši pa so se spomnili, da včasih vendarle ni bilo tako. Bila je zadružni dom, bil je kino, bil je »plac« za vadbo glasbenih skupin, bile so možnosti za druženje, poenostavljeno bile so možnosti.

Zgolj prosjačenje za drobtinice, ki kdaj padejo od proračunske mize, je premalo, smo ugotavljali. Pravega posluha in komunikacije ni bilo. Imeli smo občutek, da nikomur niti ni mar, kaj mladi želimo, da bi radi bili slišani, da imamo voljo in znanje.

Jeseni 2006 smo podali na volitve. Našo volilno kampanjo lahko strnemo v treh alinejah:
·         mobilna kampanja
·        
segedin
·        
rjuhe

     

 

Na volitvah 2006 smo zbrali 208 glasov ter dobili en mandat v občinskem svetu.

Prvi občinski svetnik Liste Za Vas je bil Marjan Ropotar.

Začetki niso bili lahki, potrebno se je bilo naučiti številnih pravil in postopkov.

Občani so se pričeli na nas obračati s prvimi težavami, te smo izpostavljali na sejah občinskega sveta. Precej časa je trajalo, da smo se z Županom navadili drug na drugega, še več, da smo začeli dobivati odgovore na svetniška vprašanja v normalnem času, ne več v dveh do treh mesecih.

Svetnik Ropotar  ima in je imel posluh za občane v težavah, tako smo od samega začetka delovali tudi humanitarno:
-          donacija občanu ob nakupu električnega vozička
-         
donacije na raznih humanitarnih prireditvah (Podarim ti pesem)
-         
že 8 let za Miklavža obiščemo in obdarimo otroka, ki sta po bolezni ostala brez očeta
-         
podaritev sejnine za nakup gasilske prikolice (PGD Zalog)
-         
donacija družini, prizadeti v požaru
-         
Matjažu iz Pšate smo podarili moped Tomos Flexer
-         


Radi smo se tudi pošalili, tako je Ropotar prvo sejnino podaril otrokom v vrtcu Murenčki, otroci so bili lizik, ki jih je prinesel Marjan, zelo veseli.
 

Marjan je uvedel lepo navado, ki prav tako še vedno traja. Vsako leto Lista Za Vas ob dnevu žena obdari gospe in gospodične zaposlene v občinski upravi.


Jeseni leta 2010 smo ponovno kandidirali na volitvah v Občinski svet Občine Cerklje.

Volilno kampanjo smo zastavili nekoliko še bolj resno. Za motivacijsko pismo smo izbrali ljudsko basen, predvsem pa smo razširili in okrepili listo kandidatov.

Nekoč je živel volk, ki je bil sila požrešen. Bil je velik in postaven. Gledal je izpod čela kakor razbojnik in vse se ga je balo. Bil je tako strašen, da se je zajček kar sesedel od groze, če ga je zagledal. Celo bežati je pozabil in volk ga je zlahka pogoltnil.

Zato so mu rekle živali Pogoltnik.


Ker se ga je vse balo, se mu je od napuha v glavi zavrtelo, postal je ošaben in objesten.


In je takole razmišljal: »Čemu bi tekal po gozdovih in lovil? Ukazal bom, da morajo živali same hoditi v mojo kuhinjo!« Izročil je črnim krokarjem svoj razglas in krokarji so krakali po vsem živalskem kraljestvu, kakšen je Pogoltnikov ukaz.

Preplašene živali so slišale ukaz. Zbrale so se v globoki kotanji na posvet. Sila jih je združila. In so bili tamkaj zbrani zajčki, veverice, jazbeci in medvedje, srne in jeleni, polhi in dihurji, miške in krti, vrabci in ščinkavci, žolne in krivokljuni in še mnogo drugih.

In prosil je za besedo polh, najbolj plašna žival. Lepo se je usedel na konec veje, da je imel vse živali pod seboj in je dejal: »Ali se nam bo vendar enkrat pamet odprla?!«

»Kako pa se nam bo?« so brundali medvedje.

»Pogoltnik je sam — nas pa je mnogo!« je dejal polhek.

In so šle vse živali k volku. Volk jih je že od daleč slišal hrumeti. Jeza se mu je ohladila. Toliko pečenke naenkrat pa se ni nadejal. Oblastno se je razšopiril na svojem prestolu in si je mislil: »Močan biti je imenitna stvar — gobec odpreš in ljudstvo ti samo skače v grlo!«

Naenkrat so ga živali obkolile.


»Usmiljenje, usmiljenje!« je vpil Pogoltnik. »Nič več ne bom moril.«

»Prepozno!« je rekel jazbec. »Pamet se nam je odprla!«


Ljudska basen, vir: www.ringaraja.net  

Vzpostavili smo spletno stran www.listazavas.si  , za katero si nismo mislili, da bo v prihodnjih letih tako zelo obiskana. Kot se je kasneje izkazalo so jo redno spremljali tudi tisti, katerim smo šli najbolj na živce. JNa volitvah smo bili še bolj uspešni kot leta 2006 ter zbrali 244 glasov.

To je zadostovalo za en mandat, mesto svetnika je zasedel Marko Bolka.V mandatu 2010 – 2014 smo redno poročali o dogajanju na sejah občinskega sveta. Aktivno smo spremljali delo in poslovanje Župana z Občinsko upravo. V štirih letih se je nabralo cel kup zanimivih zgodb, odločitev, nenavadnih okoliščin. A na tem mestu o tem ne bomo več razpredali, preberite si na zavihku Občinski svet 2010 – 2014.

Skušali smo biti zelo aktivni, podali smo vrsto pobud ter težave občanov Županu in upravi predstavljali preko intrumenta svetniških vprašanj.


Ob koncu mandata smo dobro sodelovanje s svetniškim kolegom Jakom Ciperle iz liste Kultura Ulica Ljudje (KUL,  http://www.kulcerklje.si/  ) nadgradili v skupnem nastopu Liste KUL in Liste Za Vas na lokalnih volitvah v Občlinski svet Občine Cerklje za mandat 2014 – 2018.

Združeni listi kandidirata pod imenom Lista Za Vas.Izdelava spletne strani martinjak.net